Стиль дизайну “Модерн”

Оливия, коровать

Стиль модерн виник на рубежі XIX і XX століть, в момент зміни історичних і культурних парадигм, яка збіглася з різким стрибком з розвитку технологій та впровадженням масового виробництва. Модерн став своєрідною відповіддю на діючий в цей момент культурний хаос, новим напрямком розвитку, який заперечував звичне і переосмислює спадщину попередніх епох. Модернізм – досить неоднорідний стиль: в кожній з країн, де він набув широкого поширення, модернізм мав не тільки свої відмінні риси, але і особливу назву. Так, у Франції його називали «ар нуво», в Німеччині – «югендштіль», в Італії – «Ліберті», в США – «тіффані». Однак всі ці течії об’єднує спільне прагнення до новизни, любов до природних мотивів і динамічність форм. У Росії епоха панування модерну отримала назву «Срібний вік» – це був час витончених віршів і пошуку нових ідеалів. Інтер’єри цього періоду поєднують в собі простоту і глибокий естетизм, аристократичність і новаторство.

Найважливіше для створення інтер’єру в стилі модерн – це гармонія форми і кольору. Геометрія цього стилю зовсім особлива – тут переважають плавні, S-образні лінії, вигини, які заперечують класичну строгість і симетричність. Модерн натхненний природою, а природа, як відомо, не терпить одноманітності та повторень.
Кольори модерну – це м’які натуральні відтінки: білий, бежевий, гірчичний, оливковий, шоколадний, блакитний, коричневий, димчастий, болотно-зелений, а також сріблястий і золотий. Шика такого інтер’єру можуть додати попелясто-рожеві тони, незвичайні поєднання (наприклад, синій, фіолетовий і білий) і яскраві контрасти: жовтий, червоний, колір фуксії. Однак тут важливо не перестаратися.
Для обробки приміщення вибирайте натуральні матеріали: камінь, дерево, мармур, кераміка, коване залізо.

Меблі в стилі модерн має оригінальний силует і просту форму, вони функціональні, але і не позбавлені декоративності. Якщо ви віддаєте перевагу сучасному модерну, вибирайте більш конструктивні моделі, якщо ж вам мила атмосфера початку XX століття – шукайте вінтажні меблі, прикрашені різьбленням, мозаїкою, куванням і традиційними орнаментами. До слова, рослинний орнамент – це чи не головна відмітна риса меблів, що підходить для такого інтер’єру. Так само тут будуть доречні лаконічні крісла або журнальні столики з ротанга, стелажі незвичайної форми, шафки з вітражами, меблі зі скла. Що стосується фактури – для канонічного модерну характерні натуральні поверхні, прикрашені стилізованими зображеннями квітів, дерев і птахів, а для сучасного – глянцеві, прикрашені химерним орнаментом або мозаїкою.

Освітлення для інтер’єру в стилі модерн має бути приглушеним, м’яким: найкраще тут підійдуть підлогові світильники, торшери, низько висячі стельові світильники з матового і кольорового скла. Для додаткового підсвічування добре використовувати нічники і бра. Вікна закрийте портьєрами з шовковистих струмуючих тканин, однотонних або прикрашених рослинним малюнком. Ідеально підійдуть для цього інтер’єру хутряні покривала і подушки, а також чохли для меблів з геометричним орнаментом.

Декор – одна з найважливіших складових стилю модерн, за допомогою якої втілюється прагнення до естетизації і перетворення простору. Використовуйте вітражі і мозаїку, предмети з кольорового скла – це можуть бути вази або статуетки химерних форм. Так само доречні будуть картини або репродукції в дусі модернізму, прямокутні дзеркала в темних рамах, старовинні предмети ручної роботи і, звичайно, квіткові композиції.

ОЛИВИЯ, серия

Подивитись усі стилі дизайну.

Похожие записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.